+48 71 310 05 00 info@amkl.edu.pl

dr Przemysław Jarosz

Perkusista związany z wrocławskim środowiskiem jazzowym od początku studiów na tamtejszej Akademii Muzycznej w 1999 roku. W czasie studiów finalista wielu konkursów i laureat kilku nagród zespołowych i indywidualnych. Współpracował z szeregiem czołowych przedstawicieli polskiej sceny jazzowej (Piotr Baron, Piotr Wojtasik, Dominik Bukowski, Piotr Lemańczyk, Krystyna Stańko), występując na większości polskich festiwali jazzowych.

Od 2005 roku prowadzi autorskie trio Yarosh Organ Trio, które współtworzy wraz z Tomaszem Pruchnickim (saksofon) oraz Kajetanem Galasem (organy Hammonda B3). Zespół zadebiutował nagraniem płyty w 2016 roku, a kolejny krążek, nagrany wraz z wokalistką Katarzyną Mirowską („Alteracje”) pojawił się w 2018 roku. Wydanie kolejnego albumu, nagranego z pianistą Dominikiem Wanią, planowane jest na wiosnę 2021 roku.

Od 2005 roku kontynuuje pracę dydaktyczną i naukową, w 2014 roku uzyskał stopień doktora sztuk muzycznych, w dyscyplinie instrumentalistyka. Obecnie prowadzi klasę perkusji jazzowej na Wydziale Instrumentalnym Akademii Muzycznej im. Karola Lipińskiego we Wrocławiu oraz klasę perkusji jazzowej w Instytucie Muzyki Uniwersytetu Zielonogórskiego.

Wybrana dyskografia ostatnich lat:

2012 – Piotr Baron Quintet – “Jazz na Hrade”
2013 – Dominik Bukowski Group – “Simple Words”
2013 – Maciej Fortuna – „Jazz from Poland, vol.1”
2014 – Krystyna Stańko – „Snik”
2016 – Yarosh Organ Trio – “Yarosh Organ Trio
2017 – Improvision Quartet  – „Free Folk Jazz”
2018 – Yarosh Organ Trio, feat. Katarzyna Mirowska – „Alterakcje”
2018 – Wojciech Staroniewicz, feat. Erik Johannesen – „North Park”
2019 – The Sound Pack – „On Air”